Ana içeriğe atla

Avrupa Turu Planı ve Maliyeti

     Evetttt Avrupa turumuzun planını daha Danimarkaya gelmeden yapmıştık. Bildiğiniz üzere Danimarka Odensede Erasmus öğrencisi olarak bulunuyorum. Bende bunu fırsat bilip ucuz hava yolu şirketlerinide kullanarak bir Avrupa turu yapmazsam olmaz diye düşünüp daha Danimarkaya gelmeden üniversiteden arkadaşım Fatihle, Süleymaniyedeki Ağa kapısında otururkene planımızı yapmaya başladık. Malum uçakla seyahat edeceksek biletleri önceden almamız gerekiyordu. Biletleri yaklaşık 40 gün önceden almıştık. (Aldığımız site: www.skyscanner.com, Tren için : www.trenitalia.com/tcom-en ) Seyehat rotamız şu şekideydi:


Planınızı yaparken her şeyi gözden geçirdiğinize emin olun. Uçuş zamanları, Hostel ayarlamaları, Gezeceğiniz yerlerin planı (bu arada gezi için şiddetle önerdiğim uygulama: Citymaps2go), Yanınıza alacağınız para, Kredi kartları vb gibi şeyleri tekrar tekrar gözden geçirin. Biz turumuzun genelini uçakla yaptık. Tabiki uçakla avrupa turu yapmanın avantajları olduğu kadar dezavantajlarıda vardır. Avantajlarını şöyle sıralayabilirim;
  • Hızlı ve konforlu seyehat
  • Ryanair gibi ucuz şirketler yardımıyla ucuza seyehat
Dezavantajları;
  • Rötar yapma durumu (bizde yapmadı Allahtan)
  • Ucuz havayolu şirketlerini genelde ana havaalanına götürmemesi
  • Biletleri önceden almazsanız bayağı pahalı olma durumu
  • Ucuz havayolu şirketlerinin ucuş zamanının genelde çok erken saatte olmaları

     Geziyi yaparken arkadaş seçiminiz de çok önemli. Kesinlikle size anlayan ve iyi anlaştığınız arkadaşlarla (max 3) gezi yapmalısınız. Çünkü hep onlarla vakit geçireceğiniz için ister istemez anlaşamama gibi durumlar oluyor. Bunu en aza indirmelisiniz. Ben bu konuda şanslıydım çünkü geziyi yaptığım kişi en iyi anlaştığım arkadaşlardan biriydi. Ayrıca uçakla seyehat edecekseniz havalimanının nerede olduğuna ve havalimanından şehir merkezine nasıl gideceğinizi de iyi belirlemeniz gerekiyor. Bir diğer dikkat etmeniz gereken şey ise eğer sabah erken veya gece geç saatte uçuşunuz varsa, o saatte şehir merkezinden havaalanına otobüs olup olmadığı iyi araştırmanız gerekiyor. Yoksa bizim gibi gecenin 4 ünde Paris sokaklarında ordan oraya koşturursunuz (Bunun hikayesi Paris gezi yazısında J ). Tabi bizde para bol sabah taksiye atlar gideriz diyorsanız orası ayrı.



     Yukarıdaki fotoğraftada gezimizin ana kısmı olan yol parası ve hostel paralarının ne kadar tuttuğu yazıyor (Tarihte bi hata var 30 Eylül-8 Ekim arası olacak o). Biz gezimize başlarken bir kısım yemeği Fatih, İstanbuldan almıştı (Konserveler (Tadı hala damağımda olan Barcelonadaki barburnanın (evet barbunya! Elin barcelonasında bile bize barbunya yedirten Fatihe burdan selamlar!)), Çikolatalar vb.). Avrupa turuna gitmişken oranın lezzetlerinden de tadacaktık tabi mesela roma gitmişken pizza yemesek, Giolitti nin Roma dondurmasını tatmasak olmazdı ama biz hem maddi açıdan hemde avrupadaki etlere güvenemeyeceğimizden dolayı yanımıza baya bir şey almıştık. El hasıl vel kelam toplam 2000-2200 tl arasında tutan bir geziydi. Geziyi yaparken büyük kamp çantalarından almayı unutmayın. Decathlon da uygun fiyata mevcut bunlar. Beşiktaştan da alabilirsiniz uygun fiyata. Ya da bizde para bol diyorsanız north face felan yapıştırın bir tane.

     Yaptığımız bu 9 günlük avrupa turunda iyisiyle kötüsüyle bir çok olay yaşamıştık. Gezilerimin ayrıntısı( Parisin sokaklarında gecenin 4 ünde otobüs arama, Romada gezimizde o gün otobüs olmadığını duyduktan sonra acayip yorgunken vatikana kadar yürüme ve ayakların su toplaması, Amsterdam macerası ( RLD ;)  ) gibi bir bir çok macera ) bu yazı serisinde sizleri bekliyor olacak…



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Danimarka'da Yaşam- Harcamalar & Gerekli Para

          Uzun bir aradan sonra birçok kişiden Danimarka’da erasmus ile alakalı sorular aldım. En önemli soru tabi ki çok mu pahalı? Gidersek gezemez miyiz? Erasmus parasının üstüne ne kadar daha koymalıyım gibi sorular oluyor. Bu yazımda bu gibi soruları cevaplamaya çalışacağım. Tabi tecrübelerimden doğan ucuza kapatma yollarından da bahsedeceğim.             Öncelikle erasmusa giderken ödemeniz gereken sabit ücretler var. Bunlar uçak parası, oturma izni vb. şekilde sıralanıyor. Bunların ne kadara geldiğini aşağıda sıralayacağım. Bunlardan kaçış yok ne yazık ki. Başta mecbur bu paraları gözden çıkarmalısınız. Benim gittiğim yıl dolar ve Euro bu kadar yüksek değildi. Doğal olarak fiyatları hem kron hem de şu anki TL cinsinden yazacağım. Önümüzdeki senelerde giden arkadaşlar Danimarka kronu cinsinden yazacağım fiyatları gidecekleri yılların kurlarına göre hesaplarlar. Tabi adamların kendi istedikleri para da değişebilir. Ama çok oynayacağını zannetmiyorum açıkçası. Uçak fiyatı:

Danimarka Erasmus Süreci

     Öncelikle Avrupa yazılarıma Erasmus sürecini anlatmakla başlayacağım. Yurtdışında Erasmus yapma gibi bir planı olanlara (ki öyle bi planınız kesinlikle olsun) yardımcı olması açısından bu yazıyı yazıyorum. Öncelikle üniversitede okurken 2.sınıfta Erasmus sınavını geçip tercih yapma kısmına geldiğimde önümde ilginç bir şekilde 2 seçenek vardı: Litvanya Slovenya      Nedendir bilmiyorum okul o dönem belli sıkıntılardan dolayı çok fazla üniversiteye öğrenci göndermiyordu. Bende bu ikisi arasından Slovenyayı tercih etmiştim. Bunu seçmemin nedeni Slovenyanın konumunun çok iyi olmasıydı. Her şeyi ayarlamaya başlayacaktım ki Slovenyadaki üniversiteden gelen maille yıkılmıştım. Oradaki okul bana 1 dönem öğrenci kabul edeceklerini ve bunun 2. Dönem olacağını söylemişti. Ben de bunun üzerine 3.sınıfta Erasmus maceramdan vazgeçmiştim. Çünkü yurtdışında 1 sene Erasmus yapmak istiyordum. Vazgeçmemin bir diğer nedeni de okulu kazandıktan sonra okulun üniversite değilde 1 binadan oluş