Ana içeriğe atla

Danimarka'da Yaşam- Harcamalar & Gerekli Para

          Uzun bir aradan sonra birçok kişiden Danimarka’da erasmus ile alakalı sorular aldım. En önemli soru tabi ki çok mu pahalı? Gidersek gezemez miyiz? Erasmus parasının üstüne ne kadar daha koymalıyım gibi sorular oluyor. Bu yazımda bu gibi soruları cevaplamaya çalışacağım. Tabi tecrübelerimden doğan ucuza kapatma yollarından da bahsedeceğim.

            Öncelikle erasmusa giderken ödemeniz gereken sabit ücretler var. Bunlar uçak parası, oturma izni vb. şekilde sıralanıyor. Bunların ne kadara geldiğini aşağıda sıralayacağım. Bunlardan kaçış yok ne yazık ki. Başta mecbur bu paraları gözden çıkarmalısınız. Benim gittiğim yıl dolar ve Euro bu kadar yüksek değildi. Doğal olarak fiyatları hem kron hem de şu anki TL cinsinden yazacağım. Önümüzdeki senelerde giden arkadaşlar Danimarka kronu cinsinden yazacağım fiyatları gidecekleri yılların kurlarına göre hesaplarlar. Tabi adamların kendi istedikleri para da değişebilir. Ama çok oynayacağını zannetmiyorum açıkçası.

Uçak fiyatı: Yazın gittiğimde tek yön 500 TL vermiştim. Çünkü yazın gitmiştim ve bildiğiniz üzere yazın uçak fiyatları biraz pahalı. Sömestr için Danimarka’dan döndüğümde ise İstanbul’a gidiş-geliş biletine 220 TL vermiştim. Dolayısıyla uçak fiyatları gideceğiniz döneme göre değişiklik gösteriyor. Tabi ne kadar önceden aldığınız da önemli. 2-3 hafta önceden almanız kafidir diye düşünüyorum.

Pasaport: Benim gittiğim sene 10 yıllık 600 TL idi. Ancak şimdi öğrenci için sadece defter parası alıyorlar diye duymuştum. Dolayısıyla pasaportunuz konusunda buradan kar sağlayabilirsiniz.

Oturma izni-Vize: Bunu almanız gerekiyor. Vermeniz gereken ücret ise 2015 itibariyle 1750 kron idi. Şubat 2017 de yazdığım nu yazı zamanındaki kura göre bu 890 TL ye tekabül ediyor.

Yurt için depozit: Eveeeet iste bu biraz fazla. Burada direk 3 kira parasını alıyorlar. O da ortalama 6000-8000 kron arası. Yani şu anki kura göre 3000-4000 TL arasına denk geliyor. Tabi adı üstünde bu depozit. Yani yurttan ayrılınca bu para size iade ediliyor. Ama dediğim gibi baştan bunu ödemeniz gerekiyor. Yurtlarda bunun hepsini geri ödeme konusunda sıkıntı yapanlar oluyor. Örneğin Danimarka Odense’de benim kaldığım Birkeparken bölgesindeki yurtta ödediğim 6400 kronun hepsini geri iade etmişlerdi. Ancak Rasmus Rask yurdunda boya, temizlik vs. adı altında bir 4000 kronuna falan el koyuyorlar. Birde oda ne zaman müsaitse sizden o zaman kira almaya başlıyorlar. Örneğin benim oda 1 Ağustosta boşalmış. Ben 25 Ağustosta Danimarka’ya gitmeme rağmen o kalmadığım 25 gün parasını da verdim. Bundan kaçış yok ne yazık ki.
          
          Evet sabit ücretler bunlar. Başta bunları gözden çıkaracaksınız. Daha önce de belirttiğim gibi bunlardan kaçış yok. Şimdi orada kira ne kadar. Dışarıda yemek yemek ne kadar (gerçi Danimarka’ya giderseniz dışarıda pek yemek yiyemezsiniz J) bunlardan bahsedeceğim. Bahsedeceğim fiyatlar Danimarka’nın Odense şehrinin fiyatlarıdır. Diğer şehirleri aşağı yukarı aynı olsa da Kopenhag her şeyiyle en az %20-%30 daha pahalı onu söyleyeyim.

Kira: Odense şehrindeki University of Southern Denmark üniversitesi size yurt ayarlıyor. Yurt konsepti de şu şekilde oluyor. 4 odalı bir ev düşünün. Herkesin 1 odası var (odanın boyutları farklı fiyatlar da ona göre değişiyor). Tuvalet, banyo ve mutfak ortak. Yemeğinizi ortak alanda yapıyorsunuz. Başta her şeyinizin kendinize özgü olmasını isteyebilirsiniz ama dilinizi geliştirmek ve güzel arkadaşlıklar kurabilmek için bu ortak alan önemli. Bu bahsettiğim konsept Birkeparken bölgesi için. Rasmus Rask yurdunda 2 kişi kalıyor ve yine aynı şekilde tuvalet, banyo ve mutfak ortak. Fiyata gelirsek ısınma, internet gibi her şey içinde 285-400 Euro arasında değişiyor. Küçük odalar 285, büyük oda 400 Euro. Odayı onlar belirliyor. Benim şansıma küçük oda denk gelmişti. 285 Euro ya kiramı hallediyordum. Kirayı oradaki herhangi bir bankadan kolaylıkla ödeyebilirsiniz.

Yemek: Yemeklerinizi mümkün olduğunca evde yapıp yiyin. Dışarıda yemeye kalkarsanız zorlanırsınız. En az 50 TL’yi gözden çıkarmanız lazım. Odenseye gidecekseniz merkezde Fatih abinin Bergama Türk restorandı var. Yarı fiyatından veriyor Türk öğrencilerine. Açık büfe Türk yemeği 25 TL. Fiyat gayet ucuz. Orada yiyebilirsiniz haftada 1-2. Onun dışında yapacağınız market alışverişi ve yemek gideriniz 150-200 Euro arasında olur. Market fiyatları tabi ki pahalı. Ama direk Euro 4 TL o yüzden 4 katı olur gibi hesaplamayın. Çünkü bazı şeyler Türkiye’yle aynı fiyatta ama bazı şeyler ise Türkiye’deki fiyatın 10 katı kadar. Tabi bunlardan uzak duracaksınız. 
Ortalama marketteki ürün fiyatları şu şekilde;

1 litre süt                                      6 kron-3 TL
15’li yumurta                               20 kron-10 TL
Makarna                                       7 kron-3,5 TL
1 Kilo domates                            18 kron-9 TL
1 adet biraz irice salata                6 kron-3 TL
Meyve sebze genel olarak pahalı
1 litre Coca Cola                         15 kron-7,5 TL
Lays                                             20 kron-10 TL
Zeytin sıkıntısı var. Zeytinleri çok kötü, yenmiyor.
Peynir yarım kilo                         40 kron-20 TL                

Fiyatlar aşağı yukarı böyle.

Ulaşım: Ulaşım için gittiğinizde ikinci el bisiklet alın onu kullanın. Türkiye’ye dönmeden hemen önce de aynı fiyata satarsınız. Zaten gittiğinizde göreceksiniz herkes bisiklet kullanıyor Danimarka’da. Ancak yok ben otobüs kullanacağım diyorsanız. Seven elevendan otobüs kartı akıp içine bizim akbil gibi para atın. Her bir basış 10 kron-5 TL                          

Eğlence: Barlara gidip eğlenen bir insan değilseniz ve ucuz öğrenci kafelerinde oturur, mütevazı bir yaşam sürerim diyorsanız 50 Euro size yeter. Ancak ben coşarım, partilerden partilere akarım diyorsanız yine bir 150 Euro harcarsınız.
       
           Genel olarak Danimarka’da yaşam için gerekli olan toplam parayı yazarsak;
  • ·         Mütevazi yaşam- ev yemekleri stratejisini takip ederseniz: 500-600 euro
  • ·         Partime giderim ama yemeğimi evde yerim stratejisi: 600-660 euro
  • ·         Partime de giderim dışarıda da yerim stratejisi: 700-700+

          Tabi nihayetinde her şey size bağlı. Tutumlu insana 550 Euro da yeter. Hatta zorlarsa, en ucuz odaya yerleştirilirse 500 bile yetirir kendisine. Ama siz bu yazıyı okuyan bir Danimarka Odense, Aarhus ve Aalborg erasmus yolcusuysanız aylık giderinizi ortalama 600-650 Euro’dan hesaplamanızı öneririm. Eğer ki bunu okuyan bir Kopenhag yolcusuysanız giderinizi ortalama 700-750 Euro’dan hesaplamanızı öneririm.

           Son olarak belirtmek isterim ki erasmusun verdiği aylık 500 Euro ya ekleyeceğiniz bu 100-200 Euro’yu hangi Avrupa ülkesine giderseniz gidin zaten ekleyeceksiniz. Örneğin Polonya’ya da gitseniz verilen 300 Euro size yetmeyecek ve en az 150 Euro ekstra harcayacaksınız. O yüzden bu gerekli olan miktar çok gözükebilir ancak diğer yerlerde de aşağı yukarı aynı miktarı eklemek zorunda kalacaksınız. Çünkü verilen burs giderlerinizi tam olarak karşılamıyor ne yazık ki…
      Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Sorularınız olursa yorum olarak yazabilirsiniz. Sonraki yazılarda görüşmek üzere…






Yorumlar

  1. Merhabalar,

    Danimarka, dünyanın en mutlu insanlarının yaşadığı ülke olarak kabul edilir. Danimarkalılar’a göre mutluluğun sırrı tek bir sözcükte saklıdır: HYGGE. Hygge; kendinizi konforlu, mutlu ve huzurlu hissettiğiniz tüm anları kapsamaktadır. Bu arada Hygge yalnızca Danimarka’da yaşam felsefesi olarak benimsenmiyor. Danimarka ile birlikte bütün İskandinav ülkelerinin yaşam felsefesi aynı zamanda. İzniniz olursa ben de HYGGE yaşam felsefesinden bahsettiğim blog yazımı sizinle paylaşmak isterim: https://www.tarz2.com/danimarkalilar-Icin-mutlulugun-formulu-hygge

    Keyifli okumalar dilerim, sağlıcakla kalın.
    www.ebrubektasoglu.com

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Danimarka Erasmus Süreci

     Öncelikle Avrupa yazılarıma Erasmus sürecini anlatmakla başlayacağım. Yurtdışında Erasmus yapma gibi bir planı olanlara (ki öyle bi planınız kesinlikle olsun) yardımcı olması açısından bu yazıyı yazıyorum. Öncelikle üniversitede okurken 2.sınıfta Erasmus sınavını geçip tercih yapma kısmına geldiğimde önümde ilginç bir şekilde 2 seçenek vardı: Litvanya Slovenya      Nedendir bilmiyorum okul o dönem belli sıkıntılardan dolayı çok fazla üniversiteye öğrenci göndermiyordu. Bende bu ikisi arasından Slovenyayı tercih etmiştim. Bunu seçmemin nedeni Slovenyanın konumunun çok iyi olmasıydı. Her şeyi ayarlamaya başlayacaktım ki Slovenyadaki üniversiteden gelen maille yıkılmıştım. Oradaki okul bana 1 dönem öğrenci kabul edeceklerini ve bunun 2. Dönem olacağını söylemişti. Ben de bunun üzerine 3.sınıfta Erasmus maceramdan vazgeçmiştim. Çünkü yurtdışında 1 sene Erasmus yapmak istiyordum. Vazgeçmemin bir diğer nedeni de okulu kazandıktan sonra okulun üniversite değilde 1 binadan oluş

Avrupa Turu Planı ve Maliyeti

     Evetttt Avrupa turumuzun planını daha Danimarkaya gelmeden yapmıştık. Bildiğiniz üzere Danimarka Odensede Erasmus öğrencisi olarak bulunuyorum. Bende bunu fırsat bilip ucuz hava yolu şirketlerinide kullanarak bir Avrupa turu yapmazsam olmaz diye düşünüp daha Danimarkaya gelmeden üniversiteden arkadaşım Fatihle, Süleymaniyedeki Ağa kapısında otururkene planımızı yapmaya başladık. Malum uçakla seyahat edeceksek biletleri önceden almamız gerekiyordu. Biletleri yaklaşık 40 gün önceden almıştık. (Aldığımız site: www.skyscanner.com , Tren için : www.trenitalia.com/tcom-en  ) Seyehat rotamız şu şekideydi: Planınızı yaparken her şeyi gözden geçirdiğinize emin olun. Uçuş zamanları, Hostel ayarlamaları, Gezeceğiniz yerlerin planı (bu arada gezi için şiddetle önerdiğim uygulama: Citymaps2go), Yanınıza alacağınız para, Kredi kartları vb gibi şeyleri tekrar tekrar gözden geçirin. Biz turumuzun genelini uçakla yaptık. Tabiki uçakla avrupa turu yapmanın avantajları olduğu kadar dezavant